Vissza a hírekhez
Szabályozás

Mi az a számkészlet (number pool), és miért van rá szükség?

A hirdetési erőforrások hatékonyságának nyomon követése lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a leghatékonyabb csatornákat vagy hirdetéseket válasszák ki: ne pazarolják el a pénzt és az erőforrást a közönséggel való interakció olyan módozataira, amelyek nem hoznak nyereséget.

De hogyan lehet összekapcsolni az ügyfelek telefonhívásait és azokat az információforrásokat, amelyek a céghez vezették őket? Ehhez híváskövetést (call tracking) kell használni — egy olyan technológiát, amely a különböző csatornákról érkező hívásokat helyettesítő számok segítségével számolja.

Mivel az ügyfelek általában több forrásból értesülnek egy cégről vagy termékről, az ilyen számok egész készlete lehet – más szóval halmaza. 

Nézzük meg, milyen típusú készletek léteznek, hogyan lehet kiszámítani a számkészlet szükséges méretét és beállítani a működését, de először tisztázzuk, mi az a helyettesítő szám, és milyen típusú híváskövetések léteznek.

Mi az a helyettesítő szám?

A helyettesítő számok egyedi híváskövető számok, amelyek mindegyike más hirdetési forráshoz van hozzárendelve.

Például egy potenciális ügyfél meglát egy reklámszalagot az interneten, és felhívja a megadott telefonszámot. Egy másik leendő vásárló egy telefonszámot tartalmazó videót hall a rádióban, vagy egy hirdetést lát egy óriásplakáton, és felveszi a kapcsolatot a céggel. Ha ezek az emberek ugyanazt a számot hívják, a marketingszakemberek nehezen tudják megállapítani, melyik hirdetési csatorna hoz több leadet.

Az egyes hirdetési források statisztikájának megőrzése érdekében mindegyikhez egyedi számot rendelnek a cég valódi telefonszáma helyett, de valójában a hívások továbbra is ugyanarra a telefonszámra érkeznek. Ez a számhelyettesítés és tágabb értelemben a híváskövetésnek, mint marketingeszköznek a lényege. 

Milyen típusú híváskövetés létezik?

A híváskövetésnek két típusa van – statikus és dinamikus.

Statikus híváskövetés

Minden egyes hirdetési csatornához saját telefonszám tartozik. A bejövő hívásokat automatikusan megfeleltetik annak a forrásnak, amelyből érkezik, például névjegykártya, kültéri reklám, landing page vagy egy nyomtatott kiadványban szereplő hirdetés. 

Ezt a fajta híváskövetést főként offline hirdetésekben alkalmazzák, vagy olyan online hirdetésekben, amelyeknél a mélyebb elemzés nem fontos.

Dinamikus híváskövetés

Minden lead saját telefonszámmal jelenik meg. Ez így történik: egy szkriptet telepítenek egy webhelyre vagy nyitóoldalra, amely a megjelenített telefonszámot az érdeklődő látogatásának paramétereit figyelembe véve a helyettesítő számok egyikére cseréli.

A bejövő hívások így nem csak a hirdetés forrása szerint rendezhetők, hanem konkrét hirdetések, megjelenítési régió, eszköztípus, és egyéb jellemzők szerint is.

Ezt a fajta híváskövetést az olyan online hirdetésekben használják, amelyek mélyebb elemzést igényelnek.

Míg a statikus híváskövetésnél a helyettesítő szám egy hirdetési csatornához rendelt szám, a dinamikus híváskövetésben pedig egy olyan szám, amely minden érdeklődő látogatásával más és más formában jelenik meg a weboldalon.

Melyek az alternatív számkészletek különböző típusai?

A híváskövetés típusainak megfelelően a számkészleteket statikus és dinamikus csoportokra osztják.

A statikus készlet csak egy számból áll, amely egy adott hirdetési csatornához van hozzárendelve, így megszámolhatja és összehasonlíthatja a különböző forrásokból érkező hívások számát.

A dinamikus készlet sok számból áll, és a következőképpen épül fel: minden webhelyre érkező felhasználó egyedi helyettesítő számot lát, amely hozzá van rendelve a webhely felkeresésének idejéhez, és a munkamenet alatt nem vihető át másik felhasználóra, sőt még a munkamenet befejezését követően egy ideig tiltott marad „befagyasztási idő”.   

Amikor hívás érkezik a dinamikus készletben lévő telefonszámok egyikére, a rendszer automatikusan egyezteti a számot a felhasználói munkamenettel, és minden adatot elment a statisztikákba.

Fontos odafigyelni a webhely látogatóinak napi maximális munkameneteinek számára, valamint azok átlagos időtartamára. Emellett a látogatók száma nagymértékben változhat a nap folyamán, ezért fontos a csúcsterhelések azonosítása, hogy a telefonszámok elegendőek legyenek az oldal minden felhasználója számára.

Hogyan lehet kiszámítani a szükséges dinamikus számkészletet?

A szükséges telefonszámok mennyiségének kiszámításakor a legforgalmasabb napok webhely-forgalmát kell alapul venni. Van egy általános szabály: minél szélesebb a számkészlet, annál alaposabban működik a híváskövetés.

Egy szám körülbelül napi 80-100 felhasználó számára elegendő, de jobb tartalékot képezni — ha a szervezet sikeresen folytat reklámkampányt, a felhasználók számának növekednie kell.

Tegyük fel, hogy naponta maximum 600 látogató léphet be az oldalra. Ez azt jelenti, hogy 100 látogatásonként 1 telefont kell csatlakoztatnia, valamint 3 számot az alaposság növelése érdekében. Ebből következik, hogy a készletben 6-9 telefonszámmal kell rendelkeznie.

Fontos megjegyezni, hogy még ha naponta csak 10-20 ember keresi is fel az oldalt, legalább 3 számot kell csatlakoztatnia, különben a híváskövetés pontossága kevés lesz.

A dinamikus híváskövetés segítségével nem a teljes webhelyre irányuló forgalom, hanem annak csak egy része nyomon követhető – például a kontextus szerinti hirdetésből való konvertálások. Ehhez a reklámkampányok linkjeit ki kell egészíteni utm címkékkel, és ezeket a címkéket be kell állítani a híváskövetési beállításokban követési feltételekként.

Hogyan hozzunk létre számkészletet?

Természetesen a számkészlet beállítására vonatkozó utasítások a szoftvertől és a szolgáltatói feltételektől függően változnak, de az általános sorrend a következő lesz:

Hozzon létre egy készletet, és adjon hozzá nyomkövetési feltételeket.

Új készlet kerül hozzáadásra, neve és típusa – statikus vagy dinamikus – megjelenik. Itt általában meg kell adni a maximális látogatói vagy munkamenetek számát az oldalon naponta.

Ezután adja meg az azon a webhelyen található számok adatait, amelyekre a számhelyettesítő szkriptet alkalmazni fogják.

Ezután hozzáadódnak a forgalomkövetési paraméterek — az egész forgalom, vagy csak egy része, például az ország egy bizonyos régiójából vagy a webhely egy bizonyos oldalára történő kovertálás

Helyettesítő számok hozzáadása a készlethez

Itt a felhasználó vagy új számokat kapcsol, vagy a már meglévő számokat használja.

A híváskövető szolgáltatók jellemzően vezetékes vagy mobilszámok közül választhatnak, amelyek „szépsége” és tisztasága változó – ismétlődő számokkal rendelkező számok vagy olyan normál számok, amelyekre egy hónapig vagy legfeljebb hat hónapig nem kezdeményeztek hívást.

Továbbítás beállítása

A számkészlet beállításának utolsó szakaszában a felhasználót felkérhetik arra, hogy állítsa be a hívásátirányítást a helyettesítő számokról érkező hívásokat fogadó telefonra.

Következtetés

A híváskövetésben szereplő számkészlet olyan helyettesítő számok halmaza, amelyek megjelennek az offline és online hirdetési forrásokból érkező potenciális ügyfelek számára.

A számkészletek a hirdetési csatornák és kampányok hatékonyságának értékelésére szolgálnak, és lehetnek statikusak vagy dinamikusak. A statikus készletek egyetlen, a forráshoz rendelt számból állnak, míg a dinamikus készletek több, a webhely látogatóihoz rendelt számból állnak.

A dinamikus készlet számítása és beállításai a híváskövető szolgáltató ajánlásai szerint készülnek, és ezeket feltétlenül követni kell ahhoz, hogy a forgalomkövetés érvényes és hatékony legyen.

Kommentek:
Érdekesnek találhatja a következőket