Vissza a hírekhez
Lifehack

Megtakarítás a céges számlán? A VoIP telefonálás garancia rá!

A VoIP, azaz a hang Internet Protokollon történő továbbítása (Voice over Internet Protocol) tele van kényelmi funkciókkal, és a céges pénztárcánkon is egyértelműen érezni fogjuk az előnyeit.

A VoIP telefonálási mód nagyon hasznos azoknak, akik sokat vagy életvitelszerűen tartózkodnak külföldön, és ingyen (vagy a lehető legolcsóbban) szeretnének családtagjaikkal/üzlettársaikkal kapcsolatban maradni. Csupán internetkapcsolat szükséges a beszélgetéshez. Mobil irodák, nagy földrajzi területen szétszórt vállalatok, családok részére igen kedvező feltételekkel teremt állandó és kényelmes összeköttetést ez a technológia mind számítógép, mind okostelefon vagy akár hagyományosnak látszó eszközről használjuk ki a technológia előnyeit.

Mit tud egy VoIP-telefon?

A VoIP-telefon általános funkciói a hívóazonosító kijelzése, a hívásvárakoztatás, a hívás átadása, a hívás tartása, a hozzáférés a telefonkönyvhöz és a több fiók beállításának lehetősége. Egyes VoIP-telefonok videókép átvitelét is lehetővé teszik a hívás során a hang mellett.

A VoIP-telefon lehetővé teszi a felhasználóknak a VoIP hívások indítására történő használatát bármilyen telefonszoftver, mobil vagy vezetékes vonal segítségével. A VoIP-telefon lehet egy egyszerű szoftveralapú telefonszoftver vagy egy normál telefonnak látszó hardvereszköz.

Spórolás VoIP-telefonnal

Ha egy cég két, térben egymástól távol lévő telephelyét kell összekötni ilyen módon, a szolgáltató hálózatán belül maradva ingyen tarthatjuk egymással a kapcsolatot, külföldi szolgáltató esetén a percenkénti telekommunikációs adó nélkül. Abban az esetben, ha más rendszer felé kívánunk hívást indítani, a szolgáltató természetesen felszámol bizonyos összeget másodperc alapon.

Tehát ha beszerzünk VoIP-telefonokat, akkor igazából ingyen telefonálhatunk.

Tökéletes a több telephellyel, irodával rendelkező cégeknek akár itthon, akár külföldön, de szuper megoldás egy nagyobb család részére is.

Technikai feltételek

Sávszélesség

Voice over IP számára kiemelten fontos a sávszélesség, hogy beszélgetések tiszták legyenek és ne szakadozzanak. A sávszélesség egy szám mely megmutatja, hogy milyen sebességgel tudunk fel illetve letölteni az Internetről adott idő alatt. Teszteld a sebességed itt. Majd számoljuk össze, hogy hányan fogják használni a telefont egyszerre. Mert ugye 5 telefonáló ötször annyi sávszélességet emészt fel, mint egy telefonáló.

Router

Router az az eszköz, mely összeköti a számítógépeidet az Internettel. Sokféle routerrel találkozhatunk a piacon, ám jól gondoljuk meg, milyet veszünk, hiszen az elég kellemetlen, mint amikor egy egyébként kiváló VoIP rendszer egy alulméretezett router miatt rossz, esetleg szakadozó hangminőséget produkál.

A routernek elég teljesítménnyel kell rendelkeznie, hogy hiba nélkül kiszolgálja az irodába telepítésre kerülő telefonokat és VoIP eszközöket.

VoIP telefonkészülék

Ki kell számolnunk, hány mellékre lesz szükségünk.

Választhatunk IP Telefont, amelyek úgy néznek ki, mint nagy tudású analóg társaik azzal a különbséggel, hogy ezek a készülékek egyből az internetre csatlakoznak. Választhatunk szoftveres telefont, amely egy program ami a számítógépünkön fut. Szükséges egy hangszóró (fejhallgató), mikrofon a használatához. Van a Wifi telefon, amit leginkább egy otthoni GSM telefonhoz hasonlítható. Illetve választhatunk analog telefon adaptert, ami a legolcsóbb megoldás, ha készüléket szeretnénk használni, ám a teljes funkcionalitás használatához viszont rengeteg kódot kell megjegyezned.

Hogyan tudod kipróbálni?

Nem kell hozzá más, mint internetelérés és egy „szolgáltató”, aki már rég nem a hagyományos értelemben vett analóg vonalat és a mögötte megbúvó központot nyújtja. Szolgáltatókból nincs hiány, az utóbbi években a hazai piacon is megjelentek nagyobb számban azok a cégek, akik a hagyományos szolgáltatók alternatívájaként kínálnak telefon-, illetve telefonközpont szolgáltatásokat úgy, hogy az ügyfélnek a telefonokon kívül gyakorlatilag semmilyen más végberendezésre nincs szüksége. Ilyen például az KOMPaaS is.

Akit érdekel a VoIP telefonálás, van egy jó hírünk

Ha meg szeretnéd tudni, hogy a ti irodátokban is működőképes-e az IP telefonközpont, az KOMPaaS szakemberei megismertetik az IP telefonrendszert, részletesen megválaszolja minden kérdésedet és közösen eldönthetjük, hogy pontosan mire van szükségetek. De akár ingyen ki is próbálhatjátok azonnal.

Sőt! Kérésedre megvizsgáljuk, hogy a számítógépes hálózatod jelenlegi állapotában alkalmas-e a VoIP (Voice over IP) telefonhálózat kiszolgálására. Amennyiben a telefonos és on-line konzultáció nem elegendő, a szakemberünk teljesen díjmentesen elvégzi a helyszíni állapotfelmerést. Részletek itt.

Kommentek:
Érdekesnek találhatja a következőket