Vissza a hírekhez
Lifehack

Hogyan válasszunk mobilszolgáltatót spanyolországi nyaralásunk idején?

Sikerült orosz útlevéllel SIM kártyát vásárolnom Spanyolországban, pontosabban Malagán! Párizstól eltérően Andalúzia nagyvárosában a SIM-kártyákat nem a trafikokban árulják, és mobilshopok sincsenek az utcán. A Malagán legnépszerűbb három mobilszolgáltató: Vodafone ES, Movistar (Telefónica), Orange hivatalos árudái kijelölt helyeken, mint például a Malaga Maria Zambrano központi pályaudvaron vannak.

Jó hír! Orosz útlevélre is kiadnak SIM-kártyát. A címet nem kell igazolni, legalább is, prepaid szolgáltatás esetén. Igazán a többit nem is érdemes vásárolni. Habár Spanyolországban, pl. Németországtól eltérően, azokat turistáknak is értékesíthetik, azaz a tartózkodási hely rögzítése nélkül.

Legkedvezőbb ajánlatra a Vodafone ES-nél találtam: 10 euróért 5 GB internetet és 15 perc telefonbeszélgetést lehet kapni európai irányokba 28 napra. Efelett külön kell fizetni. Ha nem tölti fel a kártyát és nincs forgalom rajta, 6 hónap múlva a telefonszám megszűnik. Az Orange-nál a SIM-kártya a jövő évi szabadságig, azaz egy évig érvényes. Ugyanakkor a legolcsóbb ajánlat is kétszer annyiba kerül: 19,95 Euró 80 perc beszélgetésért az EU-ban és 25 GB internetért, roaming nélkül.

A Movistar az én mystery shopping-om idején egyhavi prepaid ajánlattal nem rendelkezett:

„Manana, később lehet” mondta a mobilshop eladója elgondolkodva. Érdekes, hogy a mobil szolgáltatók szalonjainak munkatársai, kevés kivétellel, előszeretettel beszélnek termékeikről ékes spanyol nyelven, nem zavartatják magukat, hogy előttük egy külföldi áll. Azaz nem mindenki tud angolul. Ha pedig spanyolul nem megy, akkor nehézkes lesz a kölcsönös megértés.

Összegezve: Malagán SIM-kártyát venni nem minden egyértelmű. Egyfelől az árak tűrhetőek, különösen az oroszországi nagy szolgáltatók roaming áraival összevetve. Az elárusítóhelyek hozzáférhetősége és a nyelvi korlátozottság azonban elég nagy hátrány.

Kommentek:
Érdekesnek találhatja a következőket