Vissza a hírekhez
Techkisokos

Több, mint  ChatGPT: milyen 2023-ban az AI-piac  a távközlés terén

A ChatGPT tavaly novemberi indulása óta eltelt kevesebb mint nyolc hónap alatt a vállalkozások egyre jobban érdeklődtek a generatív mesterséges intelligencia (AI) modelljei iránt, és ez alól a távközlési iparág sem kivétel.

Az NVIDIA felmérése szerint a távközlési szolgáltatók  95%-a válaszolta azt , hogy MI-t használ. Ezen belül  34% nyilatkozott úgy, hogy több mint 6 hónapja használja az MI-t, 18%-uk pedig azt, hogy az MI-projektek elindításának kísérleti szakaszában vannak .

Ugyanakkor a válaszadók 23%-a arról számolt be, hogy most vizsgálja a lehetséges felhasználási  lehetőségeket, ideértve a KOMPaaS.tech-et is. Ez utóbbi virtuális operátor kifejlesztett egy botot, amelynek intellektuális képességeit bárki ingyenesen, telefonon keresztül letesztelheti . Az indulás óta a bot válaszadási gyorsasága és a megkeresések komolysága  is jelentősen javult. Erről a +36 21 201 00 42-es telefonszámon lehet meggyőződni. A befutott kérelmek elemzése alapján terv készül  a ChatGPT távközlési platform termékekben történő felhasználására. 

A Precedence Research elemző cég ez év júliusában mutatott be egy tanulmányt a globális kommunikációs szolgáltatások piacának azon szegmenséről,, ahol már sikerült a generatív mesterséges intelligencia bevezetése, valamint beszámolt  az ezen a területen előrejelzett trendekről. 

Az alábbiakban bemutatjuk a tanulmány főbb megállapításait.

A mesterséges intelligencia rövid áttekintése a távközlési szektorban

2022-ben a távközlési generatív MI piaci értéke 150 millió dollár volt. 2023-ban ez a szám 213 millió, a piaci érték pedig várhatóan 2032-re eléri a 4,8 milliárd dollárt, ami átlagosan 40 százalékos éves növekedést jelent.

Az  MI fő alkalmazási területei a távközlésben — az ügyfélszolgálat, a hálózatfelügyeleti rendszerek, a prediktív elemzés, a biztonság és a csalásmegelőzés, valamint az innovációra való ösztönzés.

Ahogy az AI-megoldások elérhetővé válnak, nagy mértékben alakítják a távközlési iparág jövőjét. Ennek  van egy árnyoldala is: például a British Telecommunications plc már bejelentette, hogy 2030-ig 55 ezer munkahelyet szüntet meg, és az embereket okos programokkal helyettesíti.

A növekedés mozgatórugói, korlátok és potenciális lehetőségek

Az előrejelzések alapján az MI ügyfélszolgálati és hálózati teljesítmény menedzsment terén való felhasználása várhatóan a piac növekedésének a fő hajtóereje lesz.

A chatbotok és a természetes nyelvi feldolgozáson alapuló ajánlati szolgáltatások segítenek automatizálni a támogatási megkeresésekre a válaszadást  és személyre szabni az ügyfélélményt. A hálózatmenedzselésben  a MI-t a hálózati infrastruktúra tervezésére, a hibák előrejelzésére és a hálózati teljesítmény javítására használják.

A piac fejlődését hátráltatja a gépi tanulás és az MI mérnöki szakemberhiánya, valamint a nagy technológiai erőforrásigényű infrastrukturális beruházások  szűkössége. 

Az elemzők nagy lehetőségeket látnak a működés és a karbantartás optimalizálásában is az MI bevonásával:

  • Az IT-fejlesztés hatékonyságának növelése kódolással és teszteléssel
  • A diagnosztika felgyorsítása és a berendezési hibák elhárítása
  • Műszaki szakemberek képzésének fejlesztése
  • Helyszíni szolgáltatás költségeinek csökkentése

Szöveges MI és annak szolgáltatásai a telekommunikációban


Várhatóan 2032-re a generatív szöveges MI használata meghaladja a hang- és grafikus modellek részesedését a távközlési szolgáltatások piacán.

A ChatGPT-t   főképpen arra használják, hogy írott tartalmat hozzanak létre, vagy szöveges kommunikációs csatornákon keresztül lépjenek kapcsolatba a felhasználókkal. Az ügyfelek kéréseinek megértése és a kontextus szempontjából releváns és értelmes válaszok generálása, a mesterséges intelligencia nagy mennyiségű szöveges információ  előállításával érhető el, mint például az ügyfelek kérései, a vállalati alkalmazottak válaszai, s vagy a hálózati események naplózása.

A ChatGPT használatával a távközlési szolgáltatók javíthatják az ügyfélszolgálatot, 0-24 órában korlátlan mennyiségű választ tudnak feldolgozni, és csökkenthetik az ügyfélszolgálati munkatársak terheit.

Az egyéni vásárlói igények megértésével a generatív MI modellek személyre szabott távközlési megoldásokat, szolgáltatásokat és promóciókat javasolhatnak egy adott fogyasztó számára. Az ilyen személyre szabott és célzott ajánlások növelik az ügyfelek lojalitását és elégedettségét.

Konklúzió

A neves távközlési szoftver szolgáltató, az AMdocs  idén júniusban bejelentette, hogy elindítja az Amdocs amAIz generatív struktúrájú rendszerét a telekommunikációs ökoszisztémában, mely a MI forgatókönyveit használja.

A fejlesztők szerint innovatív platformjuk forradalmasítja a távközlési szolgáltatók hálózatkezelését, szolgáltatástervezését, marketingstratégiák kidolgozását és növelni fogja az ügyfelek kölcsönös viszonyán alapuló képességet.

Ez azt jelentheti, hogy hamarosan az ügyfél teljes életciklusát a távközlésben a mesterséges intelligencia alkalmazása fogja végig kísérni: személyes preferenciák alapján generált reklám, okosbot által az igényeknek és elvárásoknak megfelelően megtervezett kommunikációs szolgáltatás, értékesítés és utógondozás -kizárólag egy virtuális asszisztens segítségével.

Ezen a területen cégünk fejlesztéseit, i , a valamint ChatGPT-n alapuló új távközlési  megoldások megjelenéséről  tájékozódhat, ha  egyszerűen tárcsázza a KOMPaaS  36 21 201 00 42-es telefonszámát és kipróbálja a szolgáltatást.

 

Kommentek:
Érdekesnek találhatja a következőket