Vissza a hírekhez
Techkisokos

Mi az a SIP-Trönk és miért van rá szükség?

 1. Mi az a trönk?

A trönk (az angol „trunk” szóból) egy gerinchálózati kapcsolatot jelöl két kapcsolóeszköz között. 

Valójában egy trönk egyaránt hasonlítható egy főútvonalhoz, amelyből számos  kisebb út  ágazik ki,  vagy egy olyan szélessávú  sztrádához, amelyen mindkét irányban nagy a forgalom. 

A trönk  alapvető tulajdonsága a többcsatornás képesség.

 1. Mi az a SIP és hogyan működik?

A SIP, azaz Session Initiary Protocol (ejtsd: sip) jelentése «munkamenet-kezdeményező protokoll». A multimédiás: videó, hang, grafikai  adatok kicserélésére szolgáló internetes munkamenetek létrehozásának módjait és szabályait írja le. 

Egyszerűbben fogalmazva, a sip protokoll megnyit és lezár egy összeköttetés-létesítési munkamenetet. Ezen kívül elvégzi a munkamenet résztvevőinek regisztrációját, ellenőrzi a felhasználók elérhetőségét, és  megkeresések küldésével megszervezi a munkamenet beállítását.

 1. Mi az a SIP-trönk ? 

A SIP-trönk egy virtuális többcsatornás kapcsolat digitális adatoknak, a sip-protokoll szerinti, interneten keresztüli továbbítására. 

A SIP-trönk egyik «végén» az ügyfél telefonkészüléke, a másik végén pedig a szolgáltató által rendelkezésre bocsátott, az interneten keresztül történő kommunikációhoz szükséges berendezés és szoftver található. 

A digitalizált hangot nem telefonkábeleken keresztül továbbítják mint korábban, hanem virtuális közegben. Így biztosítható a kiváló jelminőség, az áteresztő képesség pedig gyakorlatilag korlátlan,  és mindez kábelezés nélkül.

 1. SIP-csatorna és az  internetes telefonálás 

4.1 IP-hálózat, IP-telefónia, VoIP — hogyan kapcsolódnak a SIP-trönkhöz ?

Az IP-hálózat a világon meglévő összes, az internethez csatlakoztatott eszköz közötti kommunikáció megszervezésének  módja. Ennek megfelelően az adatcsomagok az egyik azonosítótól (internet címről) a másikhoz kerülnek. 

Az IP-telefónia olyan, elsősorban telefonos kommunikáció, amely webes csatornákon keresztül működik. Gyakran VoIP-telefóniának is nevezik, bár ez nem egészen ugyanaz. Mi a különbség?

Szó szerint a VoIP (Voice over Internet Protocol) a hang interneten keresztüli online átvitele. Az internetes telefonálás viszont egy tágabb meghatározás, amely a telefonbeszélgetésen kívül a teljes infrastruktúrát, valamint a videohívásokat és a multimédiás átvitelt is magában foglalja.

A VoIP azonban a hangátvitelnél több mindenben is részt vehet, ezért teljesen elfogadható, ha ezeket a fogalmakat szinonimaként használjuk.

Ami a SIP protokollt illeti, az a VoIP «felett » működik, és a kommunikációs munkameneteket szabályozza. A SIP-trönk viszont egy egy olyan adatátviteli sztráda, amelyet egy konkrét megrendelő részére rendelkezésre bocsátottak.  

4.2 Hogyan szervezi a szolgáltató a SIP gerinchálózatot?

A szolgáltató a központi láncszem az  ügyfél SIP-szolgáltatásokhoz való csatlakozásának rendszerében. Ő biztosítja a szerverkapacitást, a  routereket és a megfelelő szoftvereket, csatlakoztatja a VoIP-gateway-eket, vagy a virtuális PBX-eket  és így virtuális magánhálózatokat hoz létre.

A működés megszervezése a következő lehet:

 • Az ügyfélhívások továbbítására szolgáló külön «hely» kiosztásával a felhőszervereken
 • VPN-hálózaton keresztül, a lehallgatás elleni védelem érdekében kiegészítő adattitkosítással
 • Az ügyfél IP-berendezéseinek közvetlen összekapcsolása a szolgáltató adatközpontban lévő szerverével

A SIP trönk-kapcsolat alapvetően az ügyfél PBX-ének és a szolgáltató SIP-kiszolgálójának összekapcsolására korlátozódik, amely bármilyen IP-szabványú hálózat előfizetőinek kapcsolatot biztosít. 

A legegyszerűbb, ha az ügyfél telefonkészüléke támogatja a SIP protokollt, akkor azonnal csatlakoztatható a szolgáltató PBX-éhez a SIP-trönkön keresztül. Ha egy vállalat analóg vagy digitális berendezést használ, akkor VoIP-gateway-t  kell vásárolni, amely összekapcsolja az internetszolgáltató IP-hálózatát az ügyfél más szabványú hálózatával. 

Lehetségesek olyan hibrid megoldások is, ahol a trönköket csak egy ingyenes forródrótra vagy a vállalat távoli fiókjai közötti kommunikációra használják, míg a belső előfizetők közötti hívások például analóg vonalakon keresztül bonyolódnak.

 1. SIP-trönk konfigurálása a vállalat igényei szerint

Mint már említettük, a SIP-trönk  elméletileg korlátlan kapacitással és sávszélességgel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy tetszőleges mennyiségű  telefonszámot lehet beléje táplálni, amelyek mindegyike korlátlan számú beszélgetést képes továbbítani — minden beszélgetésnek saját csatornája van.

A valóságban jobb, ha egy SIP-trönk korlátozott számú SIP-csatornát tartalmaz. Például, hogy ne terheljük túl a call-centert, a csatornák számát a jó minőségben  kiszolgálható, egyidejű hívások számához  igazítva állíthatjuk be.

A SIP-trönkön  keresztül megvalósított számozási terv tekintetében gyakran elég egy több hang csatornás szám kijelölése a vállalat számára, ezért ezekben az  esetekben a beállítás során egy telefonszámhoz  csak a szükséges csatornák számát kell hozzárendelni. 

Lehetőség van továbbá a SIP-trönk  esetében a hívások irányának (bejövő/kimenő) beállítására, a nemzetközi hívásoknál  jelszavas hozzáférésre, a hívásirányítás konfigurálására, a hívásrögzítés engedélyezésére — ilyen fejlett funkciókat biztosít a virtuális telefonközpont csatlakoztatása.

 1. Mit kérünk  az ügyféltől a SIP-trönk csatlakoztatása esetén?

A SIP-trönk zavartalan működéséhez mindenek előtt stabil és gyors internetkapcsolatra van szükség. Kívánatos, hogy dedikált optikai kábeles, FTTx (Fiber-To- The-x) vezetékkel rendelkezzen, amelynek átviteli sebessége legalább 65 Kbit/s legyen és a berendezés beállítása előtt többször végezzen internet-sebességi tesztméréseket hogy ne kelljen csalódnia a jelminőségben.

További előfeltétel a regisztrált sip-fiókkal rendelkező előfizetői eszközök megléte. Ezek lehetnek fizikai eszközök, például okostelefonok vagy sip-telefonok, vagy számítógépre telepített szoftver (softphone). Lehetőség van analóg telefonok használatára is a számítógéphez egy gateway-en  keresztül történő csatlakozással, de ezen  modellek képességei erősen korlátozottak lesznek.

A SIP-rendszer telepíthető akár egy meglévő hardveres PBX-szel a saját szervereken, akár egy virtuális PBX-szel a szolgáltató felhőszerverein, így nincs szükség további eszközbeszerzésre.

 1. Hogyan hasznosítható a SIP trönk  az üzleti életben?

Számos előnye van annak, ha a hagyományos kommunikációs megoldásokról egy modern technológiai megoldásra váltunk:

 • Megtakarítás a hívásoknál és az előfizetési díjaknál 

Az interneten keresztüli és a hagyományos kommunikáció díjai között meglehetősen jelentős a különbség, ráadásul a vállalati hálózat előfizetői között a beszélgetések ingyenesek lehetnek.

 • Jó minőségű kommunikáció megszakítások nélkül

A digitális protokollok kiváló minőségű jelet garantálnak,

 a tartalék trönkök bekapcsolása  pedig stabil kapcsolatot biztosít.

 • Kapacitás beállítás

Nagy forgalom esetén, például az értékesítési kampányban, további hangcsatornák gyorsan hozzáadhatók és szükség szerint később ezeknek a száma csökkenthető.

 • Mobilitás és hálózati rugalmasság

Új irodába költözés  esetén nem kell többé számot váltania, és nem kell többé berendezéseket áttelepítenie. Egyetlen szám használható a teljes vállalati hálózatban, beleértve az összes fiókirodát és távoli alkalmazottat is.

 • Könnyen növelheti a számkapacitást

Virtuális számokat adhat hozzá, beleértve a vezetékes számokat is, anélkül, hogy telefonkábeleket kellene fektetnie vagy az internet sebességet növelni kellene. 

 • Részletes híváselemzés

A CRM-rendszerekkel és analitikai rendszerekkel való integrációnak köszönhetően statisztikát vezethet a hívásokról, megtekintheti az ügyféllel való interakció előzményeit, nyomon követheti a leadek forrásait és még sok más dolgot.

 1. Következtetés 

A SIP-trönk olyan eszköz, amely bármilyen méretű és üzleti területről származó vállalat számára hasznos lehet. Használja a jelenlegi vállalati kommunikáció korszerűsítésére, vagy gyorsan építse ki a telefonálást a semmiből.

A SIP-trönk használatával csökkentheti a hívások költségeit, egyetlen felületen keresztül kezelheti az összes számot, függetlenül azok földrajzi elhelyezkedésétől, és rugalmasan konfigurálhatja a szükséges opciókat.

Kommentek:
Érdekesnek találhatja a következőket