Vissza a hírekhez
Techkisokos

ICQ — mi ez és miért használjuk most az ICQ-t?

Mi az ICQ? 

Az ICQ egy ingyenes üzenetküldő program, amely a 90-es évek végén jött létre. Azok, akik otthoni betárcsázós internetet használtak, valószínűleg emlékeznek az ICQ logójára, amely a klasszikus változatban úgy nézett ki, mint egy zöld margaréta egy piros szirommal.

 Az ICQ-t a magyar nyelvű közönség körében joggal nevezhető az összes modern üzenetküldő ősének. Az alkalmazás elsőként valósított meg számos olyan funkciót, amelyek mára az ilyen típusú szolgáltatások alapjává váltak: állapotváltozás, offline üzenetek küldése a felhasználóknak  és a levelezés előzményeinek mentése.

Az alkalmazás neve az angol iCQ betűk és az «I seek you» kifejezés egybeesésén alapul, ami lefordítva annyit tesz: «kereslek téged». És valóban, az ICQ-ban lehetett barátokat keresni vagy új ismerősöket találni, így a program bizonyos értelemben a közösségi hálózatok megjelenését is megelőzte. 

A maga korában forradalmi ICQ sokszor változott, és ma is letölthető.

Az ICQ felemelkedése és bukása

1996-ban látott napvilágot az ICQ üzenetküldő Windowsra készült első verziója, amelyet egy fiatal izraeli fejlesztőcsapat készített mindössze két hónap alatt. 

Bevezetése előtt az internetes kommunikáció nagy része vagy  e-mailben zajlott, ami időben elhúzódott, vagy fórumokon, illetve webes csevegéseken, amelyekhez csak a  benfentesebb felhasználóknak volt hozzáférése. Éppen ezért a könnyen kezelhető, valós idejű kommunikációs szolgáltatás gyorsan népszerűvé vált — alig hat hónappal a megjelenése után az ICQ-t már több mint egymillióan telepítették!

A fejlesztők 1998-ban bejelentették, hogy az ICQ-felhasználók száma 23 naponta egymillióval növekszik. Érdekes módon ezt a hihetetlen növekedést mindenféle reklám nélkül érték el: az emberek szívesen megosztották UIN-jüket (az Universal Identification Number rövidítése) — egyedi azonosítójukat, amely alapján megtalálhatók voltak az ICQ-ban.

A szolgáltatás széleskörű népszerűsége természetesen versenytársakat hozott létre: a Yahoo Pager, a Microsoft MSN Messenger és az amerikai AOL internetszolgáltató AIM Messenger-e. Az AOL 1998-ban, miután nem sikerült saját ellenlábasát az élvonalba juttatnia, 407 millió dollárért megvásárolta az ICQ-t.

2005-ben az ICQ-nak több mint 500 millió felhasználója volt, de a közösségi hálózatok és a videószolgáltatások megjelenése miatt a messenger már hanyatlásnak indult. Az évtized végére az ICQ közönsége 33 millió főre csökkent, amiben szerepet játszott az olyan telefonszámhoz kötődő  alkalmazások megjelenése, mint a WhatsApp és a Viber. Az ICQ-ban a telefonszám-regisztráció csak 2011-ben jelent meg. 

2013 végére, amikor az ICQ már a Mail.ru Group tulajdonában volt, és a Mail.ru Agent platformon működött, a felhasználók száma 11 millióra csökkent. 

2016-ban volt az ICQ utolsó nagyobb frissítése, három évvel ezelőtt pedig megjelent az ICQ New alkalmazás, amely a program régi verziójára épül.

A legfrissebb adatok szerint az ICQ messenger havi közönsége mindössze 439 000 felhasználó volt.

Miért szeretik az emberek az ICQ-t: Funkciók és trükkök

A gyors internet és nagy teljesítményű okostelefonok nélküli világban az ICQ igazi áttörést jelentett a hálózati kommunikációban, és emberek millióinak életét változtatta meg.

Sokan azok közül, akik fénykorában elkapták az első üzenetküldőt, a legmelegebb szavakkal írják le a használat során szerzett tapasztalataikat. Mitől volt olyan különleges?

  • Hozzáférhetőség

A fő előnye az volt, hogy nem kellett hozzá semmi hardver, és szinte bármilyen körülmények között használható volt. A telepítési folyamat egyszerű volt, ami vonzotta a tapasztalatlan felhasználókat, akik akkoriban nagy számban voltak jelen. 

Az ICQ-ról e-mail meghívókból vagy a «márka szószólóitól» kapott szóbeli beszámolókból lehetett értesülni — mivel a messenger új és szokatlan volt, szinte mindenki, aki már kipróbálta, a márka  propagandistája lett.

  • Anonimitás

Tetszés szerint sem nevet, sem e-mail címet nem volt kötelező megadni, nem is beszélve a telefonszámról, és nem kellett felfedni a személyazonosságunkat ahhoz, hogy felhasználóvá váljunk!

A regisztrációkor kaptunk egy UIN azonosítót, amely kezdetben öt karakterből állt. Ahogy nőtt a közönség, ez a  számkombináció hamarosan elérte a kilenc karaktert, így a rövid UIN igazi ritkaságnak számított. 

Figyelemre méltó, hogy egy időben virágzó üzletág volt a rövid UIN-ek ellopása és eladása azoknak, akik szerettek volna ilyet birtokolni.

  • Állapotok és  privát szféra 

A hagyományos jelenléti státuszok mellett, amelyek jelzik, hogy készen állsz a csevegésre, láthatatlansági módot is be lehete állitani. és csak bizonyos barátoknak lehetett engedélyezni, hogy lássák a tényleges  hálózati státuszt. 

A kapcsolatszűrési lehetőségek és az üzenetváltás kérésének  opciója lehetővé tette, hogy az ICQ-ban mindenki  a saját számára kényelmes módon cseveghessen.

  • Ismerkedés

A címjegyzék szerinti automatikus keresés és az ismerős fiókok kézi hozzáadása mellett az ICQ-ban kulcsszavak, érdeklődési körök, hely és egyéb paraméterek szerinti keresés is volt, így teljesen idegenekkel is lehetett csevegni. A messengerben voltak tömeges kommunikációra szolgáló csoportok — csatornák, vagy szobák — is.

  •  Hirdetések hiánya

Kezdetben a messenger nem tartalmazott hirdetéseket, a hivatalos verzióban egy kicsit később bannerek tömkelege jelent meg. Ugyanakkor a harmadik fél fejlesztői olyan kliensprogramokat hoztak létre (Miranda, QIP), amelyek illegálisan használták az ICQ protokollt, és ugyanazt vagy kissé bővített funkcionalitást kínáltak, zavaró hirdetések nélkül.

Mi történik most az ICQ-val? 

2020-ban az ICQ New néven frissített üzenetküldő radikális változáson ment keresztül. 

A dizájn az összes iparági vezetőre jellemző külsőt kapott, mesterséges intelligencia került beépítésre a kontextusfüggő válasz kérésekhez, és a hangüzenetek szöveges átírása is bekerült. Emellett az új verzióban a csoportos csevegések kapacitása 25 000 résztvevőre, a konferenciahívásoké pedig 30 főre bővült. A Telegramhoz hasonlóan az ICQ New is lehetővé tette nyilvános csatornák futtatását.

Van-e jövője az ICQ-nak?

2022-ben felröppent a hír, hogy az ICQ-t újraindítják. A hivatalos hatóságok támogatása ellenére a tavaly nyárra ígért «újraélesztés» nem történt meg.

Az egykoron az egész iparág egyik etalonjának számító üzenetküldő már nem állja meg a helyét a sokkal népszerűbb versenytársakkal szemben. Alapvető változások hiányában az ICQ jó eséllyel örökre nosztalgikus múltidéző és internetes legenda marad.

Kommentek:
Érdekesnek találhatja a következőket