Vissza a hírekhez
Techkisokos

eSIM — mi az és hogyan használható?

 

  1. Mi az eSIM?
   Az eSIM a «embedded SIM» rövidítése, ami azt jelenti, hogy «beágyazott SIM-kártya».Ez egy olyan chip, amely a kommunikációs szolgáltatások elérésére szolgál azáltal, hogy a készüléket regisztrálja a mobilhálózaton.  Az egyedi előfizetői azonosító mellett konfigurációs fájlokat, titkosítási kulcsot, a címjegyzéket és a szolgáltatóra vonatkozó információkat tárol az eSIM.A fő szerkezeti különbség az eSIM és a hagyományos SIM-kártya között az, hogy az a telefon szerves része, nem pedig egy kivehető modul. A készülék összeszerelése során az eSIM-et az alaplaphoz forrasztják, így nem lehet eltávolítani — és elveszíteni!
  2. Az eSIM története
   A SIM-kártya feltalálása előtt lehetetlen volt elveszíteni a SIM-kártyát. Abban az időben a kevés mobiltelefon-tulajdonos a készülék gyári adatait használva csatlakozott a távközlési szolgáltató hálózatához.1991-ben javasolták, hogy a készülék és az előfizető azonosítását a jól ismert SIM-kártya segítségével válasszák szét. Ettől kezdve az előfizetői modul chipjének áthelyezésével egyszerűen lehetséges volt ugyanazt a számot különböző készülékeken használni.A mobiltechnológia további fejlődése a készülékek tömörítésével  és a hasznos funkciók számának növelésével járt. A maximális zsugorodást a SIM-kártyák nano-verziója érte el —  a «szabványos» mini-SIM-hez képest a felületterülete csaknem három és félszer lett kisebb.Később megjelentek a nagyon kicsi, internetre csatlakoztatható kütyükkötyük — mint például az okosórák, fejhallgatók vagy otthoni jeladók. Ezekben még a «nano» SIM-kártyák is szűkösek lettek volna, ezért találták ki az eSIM-eket. Nem eltávolítható kialakításuk miatt  nincs szükség csatlakozóra, és ez  jelentős helymegtakarítást eredményezett. Az első integrált SIM-kártyával ellátott készülék a Samsung Gear S2 okosóra volt, amely 2015-ben látott napvilágot, az első mobil eSIM pedig 2017-ben a Google Pixel 2 telefonban jelent meg. Az első IPhone ezzel a funkcióval egyébként csak 2018-ban jelent meg.Az IPhone 14 2022-ben jelent meg az amerikai piacon hagyományos SIM-kártyák számára kialakított foglalat nélkül, ami újabb mérföldkövet jelentett a technológia történetében.
  3. Hogyan működik az eSIM?
   Az eSIM vagy más néven «virtuális SIM» kezeléséhez speciális szoftverkomponensek vannak mind a készülék, mind a  távközlési szolgáltató oldalán.  Minden beágyazott SIM-kártyával rendelkező mobiltelefon tartalmaz egy eUICC-t (embedded Universal Integrated Circuit Card), magát a chipet, valamint az LPA (Local Profile Assistant) szoftvert, amely a szolgáltatói profilt kezeli.A beágyazott SIM-kártya működéséhez az LPA szoftver titkosított formában lekéri a számot és a tarifacsomagot a szolgáltató szerveréről — és elküldi az eUICC-nek. Ha ugyanazt a számot egy másik eszközre kell telepíteni, biztonsági okokból új profilt kell létrehozni.
  4. A technológia előnyei és hátrányai
   A virtuális SIM-kártyák talán legfőbb előnye, hogy több profilt is tárolhatnak különböző szolgáltatók különböző számaihoz. Ez nagyon kényelmes, ha külföldre utazik, mivel a helyi tarifát megvásárolhatja, és a roamingon való spórolást már érkezés után azonnal megkezdheti, ha egyszerűen átvált a kívánt profilra. Természetesen az, hogy új számot tud csatlakoztatni anélkül, hogy elhagyná az otthonát, már önmagában is nagy előny, de nem szabad elfelejteni, hogy amikor online vásárol egy eSIM-számot Magyarországon, meg kell ismernie  a különböző szolgáltatók feltételeit is.A virtuális SIM-kártya a tulajdonos kérésére fizikai formátumúvá alakítható, ami szintén hasznos lehet. Ne feledjék, hogy az új SIM-kártya nem fog működni egyidejűleg az azonos telefonszámmal rendelkező eSIM-kártyával. Mivel a chipet nem lehet egyik készülékről a másikra átvinni, ez megvédi a tulajdonost a SIM-kártya elvesztésétől. Ha a telefon elveszik vagy kicserélik, ugyanaz a szám könnyen telepíthető egy másik készülékre — feltéve, hogy az támogatja ezt a formátumot.A technológia legnagyobb hátránya, hogy az eSIM chip nem minden készülékbe van beépítve, de a különböző márkák által forgalmazott, ezzel a funkcióval felszerelt modellek száma egyre nő.
  5. Hol található még eSIM az IPhone-on kívül?
   A virtuális SIM-kártya többnyire a csúcskategóriás készülékek kiváltsága. Az XS modelltől kezdve minden iPhone, az LTE modullal ellátott iPadek, valamint az Apple okosórák támogatják a beágyazott SIM-kártyát.Beépített SIM-kártya található a Samsung és a Huawei legújabb kütyüiben, és az ezen márkák okosórái az iPhone-óra csomaggal ellentétben okostelefontól függetlenül is működhetnek. A Lenovo, a Motorola, az Oppo, a Microsoft és a Google is rendelkezik külön eSIM-támogatással ellátott készülékekkel.Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy egy okostelefon rendelkezik-e beágyazott sim-kártyával, a beállítások részbe kell belépni. Például az iPhone beállítások menüjében ki kell választani a «Mobil kommunikáció» pontot. Ha itt van egy «Mobiltarifa hozzáadása» opció, akkor a telefon támogatja az eSIM-et.
  6. Hogyan csatlakoztatható az eSIM?
   Az egyes lépések részletei esetről esetre kissé eltérőek, de a csatlakozás általános sorrendje a következő:— A virtuális SIM-kártya aktiválási módjának kiválasztása — mobilalkalmazáson keresztül, a weboldalon vagy a szolgáltató weboldalán. — A szám és a tarifa kiválasztása— A kapott QR-kód beolvasása a telefon kamerájával— Beállítás a képernyőn megjelenő utasításoknak megfelelően
  7.  Összefoglalás
   A beágyazott SIM-kártyának számos előnye van a hagyományos SIM-kártyával szemben.Először is, könnyen aktiválható otthonról, másodszor, nagyszerű megoldás nemzetközi utazásokhoz, harmadszor pedig a virtuális szolgáltatóknak, amelyeknek nincsenek irodai és személyzeti költségei, nagyon olcsó tarifái vannak.Valószínű, hogy a virtuális SIM-kártya-technológia az eSIM-készülékek árának csökkenésével és piaci részesedésük növekedésével egyre szélesebb körben fog elterjedni, de hogy ez milyen gyorsan fog bekövetkezni, azt majd az idő mutatja meg.
Kommentek:
Érdekesnek találhatja a következőket