Vissza a hírekhez
Szabályozás

FXS, FXO és VoIP gateway  – mik ezek és mi a különbség köztük?

Mindhárom fogalom az IP-telefóniához kapcsolódik — a telefonos kommunikáció megszervezésének olyan módszeréhez, amelyben az előfizetők közötti kommunikáció az interneten keresztül történik.

Az IP-telefónia az analóg telefonálást váltotta fel  azzal, hogy a kizárólag hangadat-csere folyik, a   telefonvezetékeken, a hangadatok  jelek formájában jutnak el egyik előfizetőtől a másikhoz. A kábeles kommunikáció megbízható és kiváló minőségű, de mindenképpen vezetékes vonalak meglétét feltételezi,nem támogatja a videokommunikációt, egyáltalán nem olcsó, valamint az analóg alközpontok korlátozott funkcióval rendelkeznek.

Ebben a tekintetben sok vállalkozás kezdett áttérni az IP-telefóniára, amely bármely internet-hozzáféréssel rendelkező eszközön elérhető, nincs telefonvonalhoz kötve, olcsó és bármilyen formátumú, olcsó  hívásokat biztosít világszerte. De mi van akkor, ha a távbeszélő berendezések nagy része az analóg , és a fejlesztési költségvetés korlátozott?

Ebben az esetben a  a gateway lesz a   segítségünkre, amely az analóg berendezéseket speciális portokon vagy interfészeken — FXS és FXO portokon keresztül csatlakoztatják az IP-hálózathoz.

Mik azok az FXS és FXO portok?

Amikor az emberek FXS és FXO portokról beszélnek, az analóg telefonálásban, azaz a nyilvános telefonhálózatban használt hardver csatlakozókra gondolnak. Az ilyen hálózathoz való csatlakozást a telefontársaság az irodához vagy az otthonához lefektetett elektromos vezetékekkel biztosítja.

Az FXS (Foreign eXchange Subscriber) port nem más, mint a telefonos kommunikációs vezeték kivezetése az  előfizetői végpont telephelyére. Úgy néz ki, mint egy kis négyzet alakú aljzat, amelyben egy telefonkészülék vagy alközpont vezetéke van végződtetve.

Hogyan működik az FXS port:

 • A csatlakoztatott készüléket árammal látja el
 • Folyamatos csengetési jelzést ad az állomásnak,egy hosszú sípoló hangot, amely a kézibeszélő felemelésekor hallatszik
 • Felismeri a telefon gombjainak megnyomásakor képződő hangfrekvenciás jeleket
 • Biztosítja a hívás kezdeményezéséhez szükséges 50 V-os feszültséget

Az FXO (Foreign eXchange Office) port egy csatlakozó, amely a végberendezésben , azaz egy telefonkészüléken vagy egy alközpontban található. Az ezzel a csatlakozóval rendelkező eszköz egy FXS telefonaljzathoz csatlakozik.

Hogyan működik az FXO port:  

 • Megnyitja és bezárja a kommunikációs munkamenetet, amikor az előfizető felveszi és leteszi a kagylót
 • Tárcsázza a hívott fél számát, és azt hangfrekvenciás jelekkeltovábbítja az FXS portra
 •  Felismeri az FXS portról érkező bejövő jelet

Amennyiben két analóg berendezés kapcsolódik össze, a vezeték egyik végén feltétlenül FXO portra van szükség, míg a másik végén FXS port kell. Az alközpontok esetében mindkét port-típusra szükség van mind a távbeszélő hálózathoz, mind a telefonkészülékekhez vagy faxhoz történő csatlakozás végett.    

Mi az a VoIP  gateway, és miért van rá szükség?

A VoIP-gateway egyfajta adapter az analóg és az IP-telefónia világa között. A hagyományos telefonkészülékek vagy telefonközpontok VoIP-gateway-en  keresztül kapcsolódnak az IP-hálózathoz.

A VoIP a Voice over Internet Protocol rövidítése, és azt jelenti, hogy a berendezés az interneten keresztüli hangátvitelre szolgál  , ezért gyakran hang-gateway-nek  is nevezik.

A VoIP  gateway főbb funkciói:

 • Impulzuskód-moduláció segítségével az analóg hangforgalmat digitális adatcsomagokká alakítja
 • Adatcsomagokat küld a kívánt útvonalon az Internetre
 • Fogadja az adatcsomagokat más előfizetőktől, és hanggá alakítja át őket

A modern VoIP gateway-ek  számos kiegészítő funkcióval vannak felszerelve, amelyek nem kapcsolódnak a jel dekódolásához. Ide tartozik például a szolgáltatás minőségének biztosítása (Quality of Service), a felhasználói jogosultság és a hívásirányítás.

Korábban az analóg berendezések IP-hálózattal való kompatibilitásának problémáját úgy oldották meg, hogy a bővítőkártyákat közvetlenül egy analóg alközpontba telepítették, de ez a módszer drága és időigényes volt, így a bővítőkártyákat gyorsan felváltották a gateway-ek  a az IP-telefónia piacán.


Mik azok az FXS és FXO gateway-ek ?

Az FXS és FXO  gateway-ek a VoIP-gateway.ek  azon típusai, amelyeket az különböztet meg,  hogy  melyik helyen segítik az analóg és IP-hálózat közötti átmenet megszervezését. 

Az FXO gateway közelebb van a telefoncsatlakozóhoz, vagyis az FXS porthoz (ne felejtsük el a csatlakozási szabályt: FXO az egyik végén, FXS a másikon), míg az FXS gateway közelebb van az FXO porttal rendelkező felhasználói eszközökhöz.

Nézzük meg részletesebben az egyes típusokat:

FXO-gateway-re van szükség, ha nyilvános telefonvonalat és IP-PBX-t – digitális telefonközpontot – kell csatlakoztatnia.

A telefonközpont analóg jelét digitálissá alakítja, és digitalizált formában továbbítja az IP-PBX-hez.

Így a vállalat további vezetékek lefektetése nélkül bővítheti vállalati kommunikációs hálózatát, egyszerűen új előfizetőt csatlakoztathat egy digitális alközponthoz, és élvezheti az IP-telefónia egyéb előnyeit is.

— Az FXS gateway-t akkor használják, ha analóg berendezést – telefont, alközpontot vagy faxot – kell csatlakoztatnia egy IP telefonszolgáltatóhoz IP alközponton keresztül.

Az analóg telefonok jelét digitális adatcsomagokká alakítja és továbbítja az IP PBX felé.

Ebben az esetben az IP-telefónia minden előnyeinek kihasználása mellett a végső berendezés cseréjénél is megtakarítás érhető el.

Ezenkívül az FXS és FXO gateway-en kívül vannak hibrid gateway-ek is , amelyek mindkét típusú porttal vannak felszerelve, és SIP-GSM gateway-ek , amelyek lehetővé teszik a mobilszolgáltató előfizetőinek és a SIP-eszközöknek az alközponttal és IP-hálózattal való összekapcsolását.

Hogyan válasszunk VoIP gateway-t ?

Amint azt tapasztaltuk, a hang-gateway  telepítése előnyös megoldás lehet egy olyan vállalat számára, amely nem áll készen arra, hogy teljes berendezését lecserélje, vagy  lemondjon a hagyományos telefonszolgáltatásról..
Vásárlás előtt azonban érdemes tájékozódnia , hogy milyen kritériumokra kell összpontosítani  az eszköz kiválasztásakor.

Főbb jellemzők, amelyekre vásárláskor figyelni kell:

— A portok száma és típusa

Itt minden egyszerű, minél több port, annál több végeszköz-csatlakozás érhető el. Előfordulhat az is, hogy a vállalati telefonálási feladatokhoz csak FXO vagy csak FXS porttal rendelkező gateway-ek  szükségesek.

— PBX alközpont kompatibilitás

Előfordul, hogy a telefonközpont nem támogatja a kompatibilitást bizonyos gyártók gateway-eivell, ezért jobb, ha ezt  tisztázza vásárlás előtt.

-Teljesítmény és a digitális jelfeldolgozó magok száma


A Digital Signal Processor (DSP) rendkívül speciális feladatot lát el – vezérli az analóg audio jel digitálissá való átalakítását. Ezt késedelem nélkül meg kell tudnia tenni, hogy ne befolyásolja a kommunikáció minőségét.

Általános szabály, hogy egy DSP processzormag egy VoIP hívást kezel, így ezek számának meg kell egyeznie a lehetséges egyidejű beszélgetések számával.

— Az üzemi hőmérséklet típusa és a hűtés

A léghűtéses modellek meglehetősen zajosak lehetnek, ezért nem mindig alkalmasak munkaállomások közelében történő elhelyezésre.
Vannak olyan gateway-ek  is, amelyek a munkakörnyezet alacsonyabb hőmérsékletét igénylik, és ez nem mindig lehetséges, ezért erre is fokozatosan oda kell figyelni.

Hogyan kell csatlakoztatni egy VoIP gateway-t ? 

Egy hozzávetőleges sorrend a következő lenne:

 1. A telefonkészülékek normál kábellel csatlakoznak az FXS gateway porthoz.
 2. Az internetkábel be van dugva a hálózati csatlakozóba.
 3. Az átjáró tápegysége egy elektromos aljzatba van bedugva.


Az analóg és IP-alközpontok elérhetőségétől függően a csatlakozási séma kissé eltérő lehet.

A gateway betöltődése 1-2 percet vesz igénybe, és a készülék használatra kész. Ezután konfigurálnia kell a WAN-kapcsolatot, a telefonokat, be kell állítani a SIP azonosítókat  és magát a VoIP-gateway-t , amennyiben szükséges.

Befejezés

A VoIP-gateway  népszerű és olcsó eszköz a vállalati kommunikációs hálózatok modernizálására. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy az analóg, mobil és digitális eszközöket egyetlen hálózatba egyesítse az IP-telefónia alapján, így hívásköltséget takaríthat meg és használhatja az IP PBX fejlett képességeit.

 

Kommentek:
Érdekesnek találhatja a következőket