Vissza a hírekhez
Techkisokos

Mi az MSISDN?

Az MSISDN (Mobile Station International Subscriber Directory Number) nem más, mint egy szokásos mobil telefonszám.

Ez a teljes szám egyrészt abból az országkódból áll, amelyben a SIM-kártya regisztrálva van, ezen felül a távközlési szolgáltatót azonosító mobilhálózati kódból és az előfizető személyes számából. Az előfizetői szám minden SIM-kártya esetében egyedi, és tulajdonosként azonosítja azt.

Az MSISDN felfogható egy azonosító jelnek, amelyet az emberek megjegyezhetnek és akár megoszthatnak másokkal, vagy egy olyan kódnak, amelyet bármely telefonba beírva utasítja a SIM-kártyát, hogy csatlakozzon egy másik SIM-kártyához.

Az MSISDN és a SIM-kártyához rendelt sorozatszám nem ugyanaz. Mindkét azonosító fontos a mobileszközök azonosításához és nyomon követéséhez, ezért nézzük meg, miben különböznek egymástól.

Mi az IMSI?

Az International Mobile Subscriber Identity (IMSI) egy egyedi szám, amely egy adott SIM-kártyához van hozzárendelve.

Az MSISDN-nel ellentétben az IMSI nincs közvetlenül társítva telefonszámhoz. A mobil országkódból (MCC), a mobilhálózati kódból (MNC) és a mobil előfizetői azonosító számból (MSIN) áll.

Az MCC és az MNC azonosítja az országot és a mobilhálózat-szolgáltatót, míg az MSIN az egyedi előfizetőt.

Mi a különbség az MSISDN és az IMSI között?

 Az MSISDN és az IMSI egyaránt létfontosságú szerepet játszik a mobil hálózati azonosításban. Más és más célokra használják őket, például számlázásra, roamingra és előfizetői azonosításra. Az MSISDN kommunikációt hoz létre az eszközök között, míg az IMSI az előfizetők hitelesítésére és mobilhálózatokhoz való hozzáférésének engedélyezésére szolgál.

Így a fő különbség az, hogy az MSISDN telefonszámhoz van társítva, és egy nyilvános azonosító, míg az IMSI SIM-kártyához van társítva, és nem használják az előfizetők közötti kommunikációra.

Az MSISDN egyfajta gateway az IMSI-hez, és a köztük lévő kapcsolat nem stabil — elveszik, ha a telefonszámot új SIM-kártyához csatolják. Ha az IMSI a SIM-kártyát zárolja, akkor az MSISDN a kulcs, amellyel kinyitjuk, és ez a kulcs visszaélésre használható fel.

Hogyan követnek el az emberek a SIM-cserés csalásokat?

A SIM-cserével kapcsolatos csalások megnövekedtek a kéttényezős hitelesítési technológia térnyerésével, amelyet a banki alkalmazásokba és más, értékes pénzügyi információkkal rendelkező számlákra történő bejelentkezéshez használnak.

Ez a következőképpen működik: a csaló elegendő személyes információt szerez egy személyről ahhoz, hogy meggyőzze a mobiltelefon-társaságot, küldjön neki új SIM-kártyát a lejárt vagy elveszett SIM-kártya pótlására. Ezután behelyezhetnek egy kártyát valaki más számával a telefonjukba, és ezzel hozzáférhetnek az áldozat fiókjához.

A hamis SIM-kártya aktiválása után a valódi SIM-kártya leáll, és mielőtt a megtévesztés kiderülne, a bűnöző igyekszik gyorsan bejelentkezni az online banki szolgáltatásokba, a közösségi oldalakra, az elektronikus levelezésbe, és az SMS-ben küldött PIN-kódhoz hozzájutva a jelszót is megváltoztatja. ‍

Milyen veszélyekkel jár egy szám újrafelhasználása?

Az MSISDN és az IMSI szétválásának másik következménye, hogy a használaton kívüli telefonszámokat visszaveszik és újra eladásra kerülnek. ‍

Például a mobilszolgáltatók gyakran használnak előre fizetett SIM-kártyákat marketingtevékenységük során az ügyfelek bevonzására. Mivel ezekhez a SIM-kártyákhoz tartozik egy telefonszám, még ha a kártya nincs is aktiválva, senki más nem használhatja azt a számot egy bizonyos ideig. Ha a számot jó ideig nem használják, a mobilszolgáltató eltávolítja az MSISDN-t, és visszahelyezi az elérhető számok készletébe.

Általában 90 naptól egy évig is eltarthat, mire egy fel nem használt szám ismét elérhetővé válik. Ez azt jelenti, hogy egy új felhasználó akaratlanul is hozzáférhet egy korábbi felhasználó bizalmas információihoz, amikor megpróbál fiókot regisztrálni.

Ez a legjobb esetben azt eredményezheti, hogy egy zavart idegen véletlenül megtekinti a közösségi média profilodat. A legrosszabb esetben a támadó szándékosan hozzáfér az online fiókokhoz.

Összefoglalás

Az MSISDN technológia használatával kapcsolatos számos fenyegetés ellenére is megvannak az  előnyei. Mivel az MSISDN egy egyedi külső azonosító, a szolgáltatók használhatják a hívások és üzenetek előfizetők közötti helyes irányítására. Az MSISDN a mobilszolgáltató váltásakor is biztosítja a számhordozhatóságot, ami kényelmes a felhasználók számára.

Kommentek:
Érdekesnek találhatja a következőket