Vissza a hírekhez
Techkisokos

Első lépések a VoIP gateway beszerzés útján…

A digitális transzformáció a húszas évek, vagyis a 2020-as évek tematikája. Pár évtizeddel ezelőtt született, de a VoIP már ott van a nagy- és kisvállalatoknál, megteremtve a megbízható, biztonságos és sokfunkciós távközlést. A VoIP megoldások választása és a korszerű telekommunikációra való áttérés nagyon körültekintő odafigyelést követel meg.

Mielőtt elindulna a beszerzés gondolják át, mint szervezetnek mire van szükségük. Az a céljuk, hogy minden egyes bejövő POTS-ot átkonvertáljanak VoIP-ra felülről kezdve, vagy inkább a PBX-es hagyományos távbeszélő rendszert IP-hálózatra szeretnék áttenni? A POTS konvertálással az Önök VoIP gateway-je a távbeszélő szolgáltatás lehetőségeit kiterjeszti az Interneten keresztül. A másik esetben a VoIP gateway portjain lehetőséget ad a hagyományos távbeszélő vonalak bekapcsolására az IP-hálózatba.

Kétféle VoIP gateway létezik: analóg és digitális. A digitális berendezések digitális vonalakat vagy áramköröket: BRI ISDN-t, PRI/E1-t vagy üvegszálat használnak a digitális telekommunikációhoz. A PRI népszerű, mert hang-, video-, adat- és más hálózati szolgáltatásokat is támogat, míg a BRI nem ennyire hatékony és csak egy csatornát tud kiszolgálni. Másfelől azonban az analóg VoIP gateway 2-től 24 vonalig kalibrálható az elavult analóg távbeszélő vonalak révén.

A VoIP gateway az IP-telefónia többféle változatát támogatja és a korszerű kommunikáció további fejlesztésében is szerepet játszik: mint pl. a médiagateway a TDM és a SIP között, vagy fordítva.

Mi lesz a fejlődés útja? Az Önök szervezete áttér az elavult fizikai alközpontról az IP-alapú alközpontra? A TDM-ről a SIP-re áttérve a vállalkozás a megszokott módon folytathatja a tevékenységét, miközben a távközlési rendszere sokkal modernebbé válik. Erre az új modellre áttérve a TDM-SIP átalakítás megkíméli a vállalkozást a költséges díjköteles PSTN hívásoktól, mégpedig úgy, hogy a megfelelő gateway alkalmazásával a megfizethetőbb SIP-trönkre terheli az elavult távközlési rendszerekről a forgalmat. Egy más fajta esztétika fogja egységbe a „ maga nemében jobb és perspektívikusabb” : felhő alapú, lokális, széttagolt vagy virtuális IP-kommunikációt és az örökségben itt maradt PSTN gerinchálózatot.

Forrás:
tmcnet.com

Kommentek:
Érdekesnek találhatja a következőket